Vroege voorjaarsbloeiers

Elk jaar kijk ik reikhalzend uit naar de vroege lentebloeiers in de tuin; Helleborus en Bergenia in de plantenborder, vergeet-me-nietje en bosanemoon onder de haag, een tapijt van speenkruid onder de boom... de voorbode van de lente!

Het is zo leuk om in deze tijd al wat bloeiers in de tuin te hebben. Ook voor insecten....  Want ze komen nu uit hun winterverblijf, en gaan op zoek naar nectar en stuifmeel voor hun broedsel. Voorjaarsbloeiers zijn echt een toegevoegde waarde voor je tuin!

Lees meer »

Plant nu die schaduwboom (voor in de zomer)

Wil je graag meer schaduw creëren op je terras, want voorbije zomer was het daar misschien toch veel te heet om er te zitten… ? Dan is het nu echt wel de ideale periode om eindelijk die boom te planten. Van november tot half maart kan je dit doen.

Elke boom is sowieso een aanwinst voor je tuin! Ze verkoelen de omgeving en zorgen voor schaduw, produceren zuurstof en slaan CO2 op, zijn nuttig voor insecten en vogels….  En bomen zijn gewoon zo mooi! Je kan ze kiezen omwille van het blad, de vorm, hun bloeiwijze of geur, voor de prachtige herfstkleuren… Keuze genoeg. Hou wel rekening met de uiteindelijke hoogte en breedte die de boom zal worden, zodat hij de ruimte krijgt om mooi uit te groeien. Voor elke tuin, hoe klein ook, zijn er geschikte bomen. Plant dus nu die schaduwboom! Hij zal van pas komen in de zomer.

Lees meer »

Verplanten van grote bomen

Vorige week werden bij een klant een heel aantal grote kerselaars en notelaars verplant naar het perceel bij de nieuwe woning; een spectaculair werkje! Twee jaar geleden deden we een boomverplantingsonderzoek en gaven advies en richtlijnen om de bomen voor te bereiden op de verplanting.  De wortelkluit werd in verschillende fases teruggebracht tot een grootte die enerzijds  transporteerbaar moest zijn, en anderzijds nog voldoende groot zodat de bomen niet teveel wortels zouden verliezen, wat anders fataal voor ze zou zijn. Twee jaar later waren de bomen klaar voor hun reis, en intussen staan ze op hun nieuwe plek!

Lees meer »

Maak van je tuin een sponstuin

Het regent al dagen lang en veel. In plaats van het regenwater via regenpijpen en afvoergootjes weg te laten stromen naar de riolering, kan je het waardevolle regenwater ook in je tuin vasthouden, en langzaam in de bodem laten dringen. Zo kan je bijvoorbeeld het regenwater dat op het terras valt, niet via een gootje laten afvoeren, maar in een plantvak laten terecht komen... zoals je op bijgevoegd tuinontwerp kan zien. Planten nemen het water snel en efficiënt op, en de rest van het regenwater wordt gebufferd in de bodem. Op die manier houd je het water in je tuin vast, en kan je bijdragen om de effecten van overstromingen en droogte te verminderen.

Lees meer »

Volg ons op sociale media: